18.05.2011 г.На 18 май, 2011 година, в “Центъра за източни езици и култури” към ФКНФ на СУ “Св. Климент Охридски” в присъствието на директора на ЦИЕК проф. дфн Александър Федотов, на зам. директора по научната дейност на Организацията за култура и ислямски контакти на ИР Иран д-р Мохаммадреза Дехшири, на посланика на ИР Иран у нас Н.Пр. Богери Магаддам и на културното аташе към посолството г-н Мохсен Пеноханде, с тържествена церемония бе открит новият кабинет на Специалност “Иранистика”. Кабинетът бе построен и оборудван изцяло със средства на иранската страна в лицето на Организацията за култура и ислямски контакти на ИР Иран и Културното представителство към посолството на Иран у нас. Кабинетът бе изграден на четвъртия етаж в сградата на ЦИЕК, а строителството му продължи повече от две години.

По време на церемонията на Специалността бяха подарени и над 1 500 заглавия персийска класическа и съвременна литература, речници, енциклопедии, атласи, учебници, албуми и др.

Н.Пр. Богери Магаддам дари за кабинета модерна компютърна конфигурация и 50 тома научна литература в областта на иранистиката.

След официалното откриване се проведе дружеска среща между иранските гости и студентите и преподавателите от Специалност “Иранистика”. Представителите на 25 вековна Персия бяха приятно изненадани от високото ниво на владеене на персийски език от българските студенти, както и от широкия профил на учебните дисциплини, застъпени в учебните им планове.18.05.2011 г.

На 18 май, 2011 година, предиобед ректорът на СУ “Св.Климент Охридски”, проф. дин Иван Илчев, прие д-р Мохаммадреза Дехшири, зам. директор по научната дейност на “Организацията за култура и ислямски контакти” на ИР Иран. Целта на посещението на д-р Дехшири бе подписването на договор за сътрудничество между Софийския университет и Организацията, представлявана от него. След подписването на договора, който ще даде нови възможности за сътрудничество и обмен на студенти и преподаватели между двете страни, д-р Дехшири отправи специална покана към проф. Илчев за посещение на Иран през близките месеци. Д-р Дехшири не скри и задоволството си от високото ниво на иранистиката в България и заяви готовността на иранската страна да подкрепя с всички сили тази многообещаваща млада специалност в СУ “Св.Климент Охридски”.17.05.2011 г.На 17 май, 2011 година, по повод 114-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Иран, в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски” се проведе Международна научна конференция под наслов: “България и Иран в огледалото на историята”. Научният форум бе организиран от “Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България”, Специалност “Иранистика в СУ “Св. Климент Охридски” и Културното представителство към Посолството на ИР Иран в София. Приветствени слова поднесоха ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев, деканът на ФКНФ доц. дфн Петя Янева, директорът на Центъра за източни езици и култури проф. дфн Александър Федотов, посланикът на ИР Иран у нас Н.Пр. Богери Могаддам, зам. директорът по научната дейност на Организацията за култура и ислямски контакти на ИР Иран д-р Мохаммадреза Дехшири. Със свои доклади участваха представители на научни центрове от България, Иран, Афганистан и Англия.10.05.2011 г.


На 10 май, 2011 година, в Изложбената зала на Културния център на СУ “Св. Климент Охридски” бе официално открита фотографска изложба на тема “Иран в огледалото на историята”. Тридесетте и една художествени фотографии са част от над десетте хиляди кадъра, заснети по време на Втората национална интердисциплинарна пилотна научна експедиция “БЪЛГАРИ–ПРАРОДИНА” (юни-юли 2010) и на нейното продължение (ноември-декември 2010) в ИР Иран. Автори на експозицията са преподавателите в Специалност “Иранистика” на СУ, доц. д-р Иво Панов и гл.ас. Алиреза Пурмохаммад, взели участие и в двете посещения в Иран.

На откриването присъстваха посланикът на ИР Иран у нас Н.Пр. Богери Могаддам, културният аташе към посолството г-н Мохсен Пеноханде, деканът на ФКНФ доц. дфн Петя Янева, журналисти, колеги от университета, преподаватели и студенти от специалност “Иранистика”.

Изложбата ще продължи до 16 май, 2011 година.