09.08.2011 г.

Г-н Сайед Мохаммадреза Дарбанди стана директор на Центъра по разпространение на персийския език и литература. Той бе избран на мястото на г-н Гахрамон Солеймани, който бе назначен за директор на Ирано-пакистанския център за научни изследвания.

Предишната длъжност на г-н Дарбанди бе директор на Отдела за Европа и Америка в Организацията по култура и ислямски контакти. Миналата година г-н Дарбанди бе на официално посещение в България.09.08.2011 г.

В края на месец август във Варна се открива Международният филмов фестивал, в който Иран ще участва с няколко нови свои филма. За откриването са поканени няколко от най-известните ирански актьори. За отбелязване е, че иранската кинематография постоянно се е радвала на засиления интерес от страна на българската публика, а няколко от филмите, с които Иран участва на Фестивала са отличавани с престижни награди.08.08.2011 г.

В Иран със съдействието на “Ширазкия университет”, “Съветът по разпространение на персийския език и култура”, “Министерството на културата и ислямското напътствие”, “Центъра по разпространение на персийския език и литература”, “Организацията по култура и ислямски контакти” се откри седемдесет и петата Учебна сесия по персийски език и литература. В нея ще се включат приблизително 60 студенти от Пакистан, Турция, Азербайджан, Русия, Таджикистан, Филипините, Индия, Армения, България, Грузия, Киргизия, Полша, Казахстан, Украйна, Германия, Португалия и Гърция. Юбилейната сесия бе тържествено открита на 07.08.2011 г. в гр. Шираз.

Очакванията са, както всяка година, българските студенти от Специалност “Иранистика” в СУ “Св. Климент Охридски” да са сред най-добре представилите се и за пореден път да бъдат отличени с почетните награди на Учебната сесия.