25.10.2011 г.


Започват курсовете по персийски език за I-во, II-ро, III-то и IV-то ниво. Занятията ще се водят от университетски преподаватели за всяко ниво два пъти седмично по два академически часа. При желание за записване моля, попълнете и ни изпратете този формуляр!25.10.2011 г.На 20-ти октомври, 2011 г. Художествената галерия “Илия Бежков” в гр. Плевен организира авторска изложба на съвременната иранската художничка Махин Бахтиари. Г-жа Бахтиари представи свои рисунки от масло, акварел и графит, плод на дългогодишната й творческа дейност в Иран.

Изненада за авторката поднесе групата от тридесетина студенти и преподаватели от Специалност “Иранистика” в СУ “Св. Климент Охридски”, всичките членове на “Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България”, които пристигнаха специално за изложбата от София и поднесоха своите приветствия към авторката на персийски език, родния език на г-жа Бахтияри.08.10.2011 г.


На 23 септември, 2011 година от Иран се завърна групата ог български студенти и преподаватели от СУ “Св. Климент Охридски”, посетила страната на Хафез и Хайям по покана на Организацията по култура и ислямски контакти на ИР Иран. Тридесетте българи разгледаха историческите забележителности и паметниците на културата на столицата Техеран и на най-посещаваните туристически градове Исфахан, Шираз, Персепол, Кашан, Обиане и др.08.10.2011 г.

По време на посещението си в Иран (13.09.2011-23.09.2011) българските участнички предложиха на иранската общественост нова модна линия при носенето на иранската ислямска забрадка “русари”. Тя бе оценена по достойнство както от младежта, така и от по-възрастното население на посетените градове. За подробности виж “Мода” в раздела “Фотоалбум”.08.10.2011 г.


При престоя си в Иран на българските представители на академичата общност бе даден тържествен обяд в сградата на Организацията по култура и ислямски контакти. Там те бяха радушно посрещнати от нейния зам. директор по научната и изследователска дейност д-р Дехшири. По време на обяда бяха обсъдени възможностите пред двете институции за разширяване на научното сътрудничество помежду им и активизиране на обмена на преподаватели, студенти и литература между тях. Българските студенти изразиха благодарността си за горещия прием и за предоставената им възможност да се запознаят с културно-историческото наследство на Иран, да имат директен досег до съвремието на иранския народ.08.10.2011 г.


На седмия ден от престоя на българската група в Иран ръководителят й доц. д-р Иво Панов връчи на зам. ректора по международната дейност на Казвинския международен университет подписания от Ректора на СУ “Св.Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев предварително съгласуван договор за научно сътруднителсто между двата университета. С подписването на този договор пред българските студенти и преподаватели се открива още една възможност за сътрудничество с авторитетно иранско висше учебно заведение.