20.01.2014 г., Делегация от СУ „Св. Климент Охридски” посети ИР ИранВ дните между 10 и 19 януари 2014 г., по покана на Казвинския международен университет „Имам Хомейни”, група от 19 преподаватели и студенти от СУ „Св. Климент Охридски” посетиха ИР Иран. Поканата за посещението бе отправена от иранската страна, след успешно проведената в София през месец май 2013 г. Международна научна конференция „Иран и Балканите в огледалото на историята (Минало, настояще и перспективи)”.

Целта на пътуването бе запознаването на българските настоящи и бъдещи иранисти с културни и исторически забележителности на Иран. По време на престоя им гостите се запознаха с няколко десетки културно-исторически обекти, музеи, архитектурни забележителности, дворци и библиотеки в градовете Исфахан, Кашан, Казвин и Техеран.

Наред с културната програма за българската група бе подготвена и много наситена делова част, в резултат на която се осъществиха поредица от срещи на изключително високо ниво.

В Казвинския университет бе проведен семинар на тема: „Българско-ирански-балкански културни контакти - вчера, днес, утре”. Семинарът продължи над три часа и на него домакините представиха свои нови проучвания, засягащи различни аспекти от отношенията между Иран, България и балканските страни. От страна на домакините в работния семинар участваха повече от 20 души.

В Казвин и в Техеран се проведоха срещи с новия ректор на Казвинския университет проф. Наини, с ректорското ръководство на университета, с ръководството на Факултета по хуманитаристика, с директора на „Центъра за обучение по персийски език за чужденци” г-н Хосейни Могаддам. Директорът на „Организацията по култура и ислямски контакти” д-р Дехшири даде официален обяд на българската делегация. На гостите работен обяд даде и зам.президентът по международните въпроси на „Фондация Иранистика” проф. Ализаде. Последната официална среща бе с директора на „Академията по персийски език и литература” проф. Насири. На всички срещи бе подчертано задоволството на домакините от дейността на специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, както и на „Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България”. Бе изявена, също така, и готовността за подкрепа на всички техни начинания, свързани с разпространението и популяризирането на персийския език и култура в България.

Галерия със снимки от посещението.20.01.2014 г., Нов триумф на българо-иранската мода


Галерия със снимки - Мода "Зима 2014".

След големия успех, който пожъна женската модна колекция „Лято – 2012”, представена в ИР Иран от българските преподаватели и студенти от специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски”, иранските масмедии, модни къщи и агенции, проявиха нескрит интерес към подготвената нова модна линия „Зима – 2014”. Тя бе представена при посещението на българската делегация в Иран, пристигнала по линия на договора за обмен на кадри и сътрудничество, сключен с Казвинския международен университет „Имам Хомейни”. Този път сред участниците в представянето на моделите с успех се включиха и колеги от катедра „Класически Изток”. За радушния прием, с който бяха посрещнати българските представители, свидетелства както засиленият интерес на иранските масмедии към тях, така и предложенията за скорошни техни изяви.05.01.2014 г., Нова иранска книга на български език2014 година започна сполучливо за нашия колега, гост-лектора в специалност „Иранистика” на СУ „Св. Климент Охридски” Алиреза Пурмохаммад. В Издателство „Авангард Прима” излезе от печат първата му книга под наслов „За приятелството”. Не е случаен фактът, че Алиреза Пурмохаммад публикува дебютната си творба в България. Защото той има вече зад гърба си превода на първи том на „Шах-наме” на Фердоуси, издание, което спечели годишната награда за книга на годината „Бронзов лъв – 2012” на Асоциация „Българска книга”. За превода на епоса през месец септември 2013 г. Алиреза Пурмохаммад бе удостоен и със Специалната награда за превод на Съюза на преводачите в България. Фактът, че Пурмохаммад издава първата си авторска книга у нас, не е изненадващ и пради това, че той вече пета година преподава персийски език и няколко теоретични дисциплини в специалност „Иранистика”. Има вече и над десет публикации на български език. Всичко това подсказва, че Алиреза Пурмохаммад сериозно гледа на възможността да намери професионална и творческа реализация у нас, да стане „културен посланик” на иранския народ в България.

„Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България" поздравява Алиреза Пурмохаммад и му пожелава нови творчески успехи!

На добър път!