19.01.2015 г. Учредително събрание на „Съвет по персийски език в Република България”.

На 19 януари 2015 г., по покана на посланика на ИР Иран в София, Н.Пр. д-р Абдоллах Нороузи, в сградата на посолството на Иран се състоя учредително събрание на „Съвета по персийски език в Република България”. Освен домакинът и културният аташе, г-н Мохаммад Али Киани, на срещата присъстваха преподавателите в специалност „Иранистика” доц. Иво Панов, гл.ас. Людмила Янева, гл.ас. Алиреза Пурмохаммад.

Съветът ще бъде под шапката на „Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България” и ще има за цел да следи за нивото на преподаване на персийски език у нас на различни равнища, както и да подпомага процеса по неговото разширяване и усъвършенстване. В състава на Съвета влизат щатните преподаватели в специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски” – доц. д-р Иво Панов, гл.ас. Людмила Янева, гл.ас. Ивета Златарова и гл.ас. Алиреза Пурмохаммад, както и двама наблюдаващи – Н.Пр. д-р Абдоллах Нороузи, посланик на ИР Иран в София и културният аташе към посолството, г-н Мохаммад Али Киани.

Н.Пр. Нороузи отбеляза, че една от стъпките към повишаване на усвояемостта на персийския език в България е оборудването на нов лингафонен кабинет към специалност „Иранистика”, в който да се прилагат последните методики в преподаването на персийския език по света. За тази цел д-р Нороузи изяви готовността на иранската страна да поеме всички разходи по обзавеждането на кабинета.

В края на срещата участниците се споразумяхя във възможно най-кратки срокове да подготвят програма за дейността на Съвета и да предложат конкретни инициативи в областта на разпространението на персийския език у нас.

Протокол на персийски език от заседанието.

17.01.2015 г.На 17. 01.2015 г., след почти триседмичен престой в Техеран, от ИР Иран се завърнаха две от младите преподавателки в специалност „Иранистика” в СУ „Св. Климент Охридски” – Сирма Костадинова и Александра Лозанова. Те участваха в Международна школа за докторанти и преподаватели по „Иранистика“, организирана от Техеранския университет „Аламе Табатабаи“ и от Организацията за култура и ислямски контакти.

Чрез съдействието на Културното представителство към посолството на ИР Иран у нас и на културния аташе, г-н Мохаммад Али Киани, български студенти и преподаватели всяка година имат възможността да се включват в подобни курсове или пък да посещават различни туристически обекти, които в Иран са неколкократно повече от всяка една друга страна по света.01.01.2015 г.


Честита Нова Година.

Управителният съвет на „Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България” честити настъпването на Новата 2015 година на всички свои членове и съмишленици, като им пожелава тя да бъде здрава, мирна и благополучна, с мого успехи в личен и професионален план!