29.01.2018 г., Сигнални бройки на „История славянобългарска“ на персийски език представени в ТехеранНа 22 януари 2018 г. в Института за културно наследство в столицата на ИР Иран, Техеран, бяха представени сигналните бройки на „История славянобългарска“ на персийски език.

Сред присъстващите на премиерата бяха инж. д-р Сайед Мохаммад Бехешти, директор на Института, г-н Христо Полендаков, посланик на Република България в ИР Иран, доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор по учебната дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проф. д-р Мадлен Данова, декан на ФКНФ към СУ, както и двамата преводачи на книгата, преподавателите в специалност „Иранистика“ към катедра „Класически Изток“ в СУ доц. д-р Иво Панов и гл.ас. Алиреза Пурмохаммад.

През 2012 г. същият преводачески екип преведе на български език първия том на „Шах-наме“ („Книга за царете“) на персийския класик Абулгасем Фердоуси, за което бе отличен от Съюза на преводачите в България със специална награда за изключително високи постижения, а книгата получи Голямата годишна награда „Бронзов лъв“ на Асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект.

 

Художественото оформление на новоτο ценно издание е дело на проф. Виктор Паунов. Предговорите към него са от проф. дфн Кирил Топалов, проф. дфн Надежда Драгова и доц. д-р Иво Панов.

Книгата ще бъде отпечатана в луксозен вариант за библиофили и в обикновен с по-ниска цена – за студенти и широка читателска аудитория.

Публикуването на „История славянобългарска“ на персийски език в Иран съвпада с 25-та годишнина от създаването на специалност „Иранистика“, 120-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Иран и България и 130-та годишнина от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

26.01.2018 г., Официално посещение на делегация на СУ „Св. Климент Охридски” в ИР Иран
В периода 16-23 януари, по покана на Техеранския университет „Аломе Табатабаи”, делегация от Софийския университет посети ИР Иран. Групата беше ръководена от доц. Георги Вълчев - зам ректор на СУ. В състава ѝ бяха още проф. Мадлен Данова - декан на ФКНФ, доц. Иво Панов - ръководител на специалност "Иранистика", доц. Данаил Данов – ръководител на проект към Университетския комплекс за върхови постижения „Алма Матер“, гост-изследовател Алиреза Пурмохаммад - преподавател в специалност "Иранистика" и изпълнителен директор на Центъра за изследване на Иран, Балканите и Централна Европа.

Целта на посещението на българската делегация бе подписването на договор между СУ „Св. Климент Охридски” и Техеранския университет "Аломе Табатабаи“ за сътрудничество и обмен на преподаватели и студенти. Университетът „Аломе Табатаи” е сред първите пет университета в страната по своята научна дейност, насочена предимно в областта на хуманитаристиката.

Доц Вълчев подписа предварително съгласувания договор, който институционализира съществуващите вече добри отношения между двата университета.

Представителите на СУ проведоха и поредица от опознавателни срещи и с други ирански академични звена и центрове. Сред тях бяха:

Българската делегация бе поканена от българския ни посланик в Иран г-н Полендаков на официалния прием за дипломатическия корпус в Техеран за отбелязване на началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.