за нас

На 17.06.2008 г. в тържествената Първа зала на СУ “Св.Климент Охридски” се състоя Учредителното събрание на “Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България”. Нуждата от появата му бе продиктувана най-вече поради непрекъснато нарастващия интерес от страна на широката ни просветена общественост към историята, културата и езика на Древна Персия и съвременен Иран. Въпреки обстоятелството, че в Софийския университет съществува редовна Специалност “Иранистика” от 1993 г. и вече повече от деветдесет наши студенти са получили бакалавърски или магистърски дипломи в тази Специалност, много повече почитатели на магията на Изтока са извън студентските аудитории.

С учредяването на Дружеството се даде възможност на всички заинтригувани да се присъединят към нас и съвместно да пристъпим към опознаването и изследването на дебрите на Ориента.

През изтеклите вече почти три години можем да се похвалим с организацията на няколко изложби на произведения на художествените занаяти, пластиката, живопистта, калиграфията, миниатюрата, националните носии, на концерти на традиционна иранска музика и на иранска мистическа музика. При това не само в София, но и в други градове на страната. Към Дружеството регулярно два пъти годишно се провеждат тримесечни курсове по персийски език на три нива – начинаещи, средно ниво и напреднали, към които се присъединяват студенти от други специалности и университети, както и учащи се и вече завършили образованието си. Съвместно честваме ирански национални празници като Ноу-руз, Сизде бе дар, Чахаршанбе сури и др.

От тази година предвиждаме и провеждането на екскурзии до различни градове на Иран, където ще можем на живо да се докоснем до богатото културно-историческо минало на Иран. И да се убедим в правотата на поговорката “Не си ли видял Исфахан, половината свят не си видял!”...

управителен съвет

Иво Панов

председател

Алиреза Пормохамад

счетоводител

Ангел Орбецов

член на съвета

Ванко Найденов

член на съвета

Хаджар Фиюзи

член на съвета

Реза Мехраз

почетен член на съвета

почетни членове на дружеството

Н. Пр.
г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули

Посланик на ИР Иран в България

Хамид Реза Азади

Съветник по културните въпроси на „Организацията за култура и ислямски контакти” към Посолството на ИР Иран в България

Н. Пр.
г-н Абдоллах Нороузи

Бивш посланик на ИР Иран в България

Н. Пр.
г-н Голамреза Богери Могаддам

Посланик на ИР Иран в България за периода 2010 - 2013 год.

Хади Азади

(05.01.1923 - 02.11.2011)

Хайдар Ягоне

Традиционни ирански изкуства. Често пъти, когато стане въпрос за традиционните ирански занаяти, темата неизбежно се насочва към иранското изкуство. И обратното, заговори ли се за изкуство, няма съмнение че разговорът ще се насочи към занаятите. Защото в Иран двата термина са неразривно свързани - занаятът е изкуство, а изкуството се създава чрез шедьоврите на занаятчийското майсторство. По целия свят са известни иранската миниатюрна живопис и калиграфията. Известни са също и другите прояви на традиционното иранско изкуство, макар и не под персийското им название. Кои са те?
“Каламзани” (“Коване на желязо”), в което хармонично съжителстват елементи от дърворезбата, релефното изображение, ажура, арабеска, портретизма...
“Хатамкори” – инкрустацията върху дърво, майсторски полагана на ръка чрез сглобяването на ситни ромбовидни парченца от метал или слонова кост. Обикновенно те са шестстенни, но се срещат и осем, дори десетстенни. Най-прочутата школа по “хатамкори” е Исфаханската.
“Минакори” (“Емайлиране” или “Гледжосване”). Полага върху различни съдове (чинии, купи, вази и потири) от мед, които, след обработка с киселина, се боядисват и изпичат под 800 градусова температура неколкократно. И получават по този начин здравината на гранит и прелестта на художествената творба.