за нас

На 17.06.2008 г. в тържествената Първа зала на СУ “Св.Климент Охридски” се състоя Учредителното събрание на “Дружеството на приятелите на персийския език и култура в Република България”. Нуждата от появата му бе продиктувана най-вече поради непрекъснато нарастващия интерес от страна на широката ни просветена общественост към историята, културата и езика на Древна Персия и съвременен Иран. Въпреки обстоятелството, че в Софийския университет съществува редовна Специалност “Иранистика” от 1993 г. и вече повече от деветдесет наши студенти са получили бакалавърски или магистърски дипломи в тази Специалност, много повече почитатели на магията на Изтока са извън студентските аудитории.

С учредяването на Дружеството се даде възможност на всички заинтригувани да се присъединят към нас и съвместно да пристъпим към опознаването и изследването на дебрите на Ориента.

През изтеклите вече почти три години можем да се похвалим с организацията на няколко изложби на произведения на художествените занаяти, пластиката, живопистта, калиграфията, миниатюрата, националните носии, на концерти на традиционна иранска музика и на иранска мистическа музика. При това не само в София, но и в други градове на страната. Към Дружеството регулярно два пъти годишно се провеждат тримесечни курсове по персийски език на три нива – начинаещи, средно ниво и напреднали, към които се присъединяват студенти от други специалности и университети, както и учащи се и вече завършили образованието си. Съвместно честваме ирански национални празници като Ноу-руз, Сизде бе дар, Чахаршанбе сури и др.

От тази година предвиждаме и провеждането на екскурзии до различни градове на Иран, където ще можем на живо да се докоснем до богатото културно-историческо минало на Иран. И да се убедим в правотата на поговорката “Не си ли видял Исфахан, половината свят не си видял!”...

управителен съвет

Иво Панов

председател

Алиреза Пормохамад

счетоводител

Ангел Орбецов

член на съвета

Ванко Найденов

член на съвета

Хаджар Фиюзи

член на съвета

Реза Мехраз

почетен член на съвета

почетни членове на дружеството

Н. Пр.
г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули

Посланик на ИР Иран в България

Хамид Реза Азади

Съветник по културните въпроси на „Организацията за култура и ислямски контакти” към Посолството на ИР Иран в България

Н. Пр.
г-н Абдоллах Нороузи

Бивш посланик на ИР Иран в България

Н. Пр.
г-н Голамреза Богери Могаддам

Посланик на ИР Иран в България за периода 2010 - 2013 год.

Хади Азади

(05.01.1923 - 02.11.2011)

Хайдар Ягоне

Килими. Персия, освен страна на поетите, на розите и на славеите, е и родина на килимите. Първите сведения за тях датират отпреди 500 г. пр.н.е. когато различни ирански номадски племена са ги изработвали и предлагали като ценна разменна монета в търговията. През вековете производството на килими, което винаги се е осъществявало ръчно, се превръща в традиционен занаят, разнесъл славата на персийските майстори-килимари из целия свят. Отличителни характеристики на персийския килим са: материалът, от който са направени – вълна, коприна, памук; използваните за оцветяване бои, които трябва задължително да бъдат от органичен произход; гъстотата на възлите на единица площ. В повечето случаи тя десетократно надвишава гъстотата на бодовете на обикновения килим.
Традиционно килимарското изкуство е едно от най-ценените в Иран. Голяма част от персийските килими се приемат за шедьоври на тъкачеството и живописта. Често те са предназначени не за пода, а за украса на стената.
За нас, българите, особен интерес представляват персийските килими, които са братя-близнаци с нашите Чипровски. Откъде е дошла тази поразителна прилика, по какви друмове е преминала тя от Персия към нас? Или пък пътят е в обратна посока? За да отговорим на тези въпроси ще ни е необходимо доста време и усърден труд. Да започнем с това, че българската дума “килим” е идентична с персийската...